Beter de ziel voeden dan een kluis

Deel dit bericht op

Er zijn nog genoeg Nederlanders die Europa zien zitten, zo bleek kort voor de kerst tijdens de jaarlijkse academische zitting van het BeNeLux-Universitair Centrum in ‘s-Hertogenbosch. Ook voorzitter prof. Anton van der Geld benadrukte daar dat de Benelux in Europa een rol moet spelen waarbij “nu alle aandacht moet zijn voor economisch herstel, maar dat men tegelijkertijd ook moet investeren in het sociale welzijn van de mensen.”
De prof. die de familie Balkenende, Henk Morsink, adjudant-generaal van de koning, en oud-ministers zoals Hanja Maij Weggen en Willem van Eekelen had uitgenodigd, zei dat de financiële en economische crisis te wijten was aan de onbalans in ons leven en in onze samenleving. “Er is een haastcultuur ontstaan, waarin de economie dreigt te domineren, en mensen zich soms zo opgejaagd voelen, dat zij zich niet of nauwelijks staande kunnen houden. Seneca, een schrijver uit de oudheid, wist daarvoor als geen ander de oplossing. ‘We doen er goed aan onze ziel te voeden in plaats van onze brandkast’, zei Seneca,” aldus Van der Geld.

Hij reikte daarna de Benelux-Europa Prijs uit aan Hagenaar Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Wientjes verwees in zijn dankwoord naar de goede resultaten van de recente handelsmissie met 120 ondernemers naar China. Omdat de Chinezen ons als belangrijke natie beschouwen, terwijl we als land een inwonertal hebben dat gelijk staat met een van de grote steden daar. “De Nederlandse handelsmissie was dan wel kleiner dan de Belgische delegatie met 400 mensen onder leiding van prinses Astrid, maar,” grapte Wientjes, “wij waren in tegenstelling tot de Belgen wel op tijd weer thuis.” De prijs, sinds 1999 uitgereikt, ging eerder naar onder anderen EU-president Herman Van Rompuy, de voormalige premiers Verhofstadt, Juncker en Balkenende en naar de EU-commissarissen Viviane Reding en Neelie Kroes.

Deel dit bericht op

© copyright 2024 BeNeLux - Universitair Centrum (BUC) | Benelux Merkenwet (BMW) registratienummer 535508 | Cookies | Privacy